Hoe wordt mijn geld gespaard of belegd?

Met het Toekomstfonds hebben donaties dubbele impact:

1. Goede doelen worden financieel gesteund door het rendement dat verkregen wordt op de investeringen
2. De investeringen worden gedaan in mensen en/of bedrijven die maatschappelijk en/of duurzaam ondernemen

Temeer, als donateur kan je kiezen welke impact je wil maken! Je kan zowel het goede doel kiezen dat gesteund wordt met de rente op je donatie, als de sector waarin de investering gemaakt wordt.

Er zijn op dit moment 4 opties om uit te kiezen, wat betreft de sector waarin je donatie geĂŻnvesteerd wordt, en die dus gesteund wordt met je donatie:

1. sparen, via staatsobligaties
2. ‘verantwoorde’ beleggingen in de aandelenmarkt
3. groene beleggingen in de aandelenmarkt
4. microfinanciering: leningen aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden

Hieronder beschrijven we deze 4 opties in meer detail. Alle opties zijn beleggingsfondsen van de Triodos Bank. We hebben voor Triodos gekozen omdat het een duurzame en sociale bank is, die recentelijk de #1 prijs heeft gewonnen als meest ethische bank.

1. sparen middels staatsobligaties

Wat zijn staatsobligaties?

Staatsobligaties zijn leningen aan overheden van landen. De gemiddelde rente op dergelijke obligaties was in de afgelopen eeuw 2.3% per jaar (gecorrigeerd voor inflatie).

De ‘spaaroptie’ bij het Toekomstfonds bestaat uit obligaties — in tegenstelling tot een spaarrekening bij een bank — omdat dit veiliger is. Banken kunnen failliet gaan, zoals we tijdens de financiĂ«le crisis van 2008/9 hebben gezien. Als dat gebeurt, gaat het spaargeld verloren. Overheden daarentegen kunnen wel failliet gaan; maar dit is veel minder waarschijnlijk. Bovendien spreiden obligatiefondsen de leningen over veel verschillende overheden, waardoor het sparen op deze manier nog veiliger wordt.

Triodos obligatie fonds

Als je voor de ‘spaaroptie’ hebt gekozen, dan wordt je donatie belegd in het Triodos Euro Bond Impact Fund. Dit fonds heeft staatsobligaties, en ook obligaties aan semi-overheidsinstanties en aan grote, vertrouwde Europese bedrijven. Triodos zelf beschrijft dit fonds als volgt:

Bouw met een vrij klein risico aan je vermogen Ă©n investeer in een duurzame toekomst. Met Triodos Euro Bond Impact Fund beleg je in obligaties van vooruitstrevende groene bedrijven en democratische overheden. Daar krijg je rendement en een groenere wereld voor terug.

2. ‘verantwoorde beleggingen’

What zijn ‘verantwoorde beleggingen’?

Alle beleggingen bij het Future Fund worden gedaan in overeenstemming met ‘verantwoorde’ beleggingswaarden. Verantwoord beleggen betekent dat bij de beleggingen rekening wordt gehouden met ethische, duurzame en sociale waarden.

In de praktijk gebeurt dit door te kiezen voor ESG– of SRI-fondsen. ESG staat voor Environmental, Social en Governance (ESG) en SRI staat voor Socially Responsible Investment (SRI). In deze fondsen worden bedrijven in bepaalde sectoren uitgesloten (zoals wapens, tabak en gokken) en wordt meer gewicht toegekend aan bedrijven die beter presteren op ESG- of SRI-scores.

De gemiddelde rente per jaar op aandelen in het algemeen was 6,9% in de afgelopen eeuw (al gecorrigeerd voor inflatie). ESG- en SRI-beleggingen genereren hetzelfde (of nog beter) rendement als aandelen in het algemeen.

Triodos verantwoord beleggen fonds

Als je hebt gekozen voor de optie ‘verantwoord beleggen’, wordt je donatie belegd in de Triodos Pioneer Impact Fund. Triodos zelf beschrijft dit fonds als volgt:

Met Triodos Pioneer Impact Fund bouw je niet alleen aan je vermogen. Je investeert ook in innoverende bedrijven. Deze beursgenoteerde baanbrekers bieden duurzame oplossingen voor biologische voeding, landbouw en mobiliteit.

3. groene investeringen

What zijn ‘groene beleggingen’?

Groene beleggingen zijn in investeringen in aandelen van bedrijven die bijzonder goed presteren op het gebied van duurzaamheid en milieu.

In de praktijk doen we dit door te kiezen voor een beleggingsfonds dat zich een aan bepaalde index houdt, zoals de MSCI Global Environment Index, de the MSCI World Climate Change Index of de MSCI ACWI Low Carbon Target Index.

De gemiddelde rente per jaar op aandelen in het algemeen was 6,9% in de afgelopen eeuw (al gecorrigeerd voor inflatie). Groene beleggingen genereren hetzelfde (of nog beter) rendement als aandelen in het algemeen (zie de 3 links in de vorige paragraaf).

Triodos fonds voor groene beleggingen

Als je hebt gekozen voor de optie ‘groen beleggen’, dan wordt je donatie geĂŻnvesteerd in de Triodos Energy Transition Europe Fund. Triodos zelf beschrijft dit fonds als volgt:

Bouwen aan je vermogen Ă©n CO2 verminderen? Met Triodos Energy Transition Europe Fund beleg je in Europese schone energie. Zo beperken we samen de klimaatverandering.

4. microfinanciering: leningen aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden

Wat is microfinanciering?

Microfinanciering betekent het verlenen van leningen en overige bankdiensten aan particulieren en kleine ondernemingen die geen toegang hebben tot conventionele bank- en aanverwante diensten, gewoonlijk in ontwikkelingslanden. Microfinanciering is dus een vorm van investeren die tegelijkertijd een vorm van ontwikkelingshulp is.

De gemiddelde rente per jaar voor microfinancieringsfondsen ligt tussen de 2 en 2,5%.

Triodos microfinancieringsfonds

Als je hebt gekozen voor de optie ‘microfinanciering’, dan wordt je donatie geĂŻnvesteerd in het Triodos Fair Share Fund. Triodos zelf beschrijft dit fonds als volgt:

Met Triodos Fair Share Fund beleg je in microfinancieringen. Zo help je ondernemers in ontwikkelingslanden bijvoorbeeld met kredieten afsluiten, spaargeld veilig wegzetten en werkgelegenheid creëren. Tegelijkertijd bouw je aan je eigen vermogen. Goed voor jou én de wereld.