Veelgestelde vragen: hoe toont het ToekomstFonds aan dat het een bonafide organisatie is (rapportage, auditing, certificering, enz.)?

Zijn er vereisten voor donatieplatforms zoals het Toekomstfonds?

Ja, de Nederlandse Toezichthouder voor Goede Doelen (het CBF) heeft een pagina die beschrijft wat de vereisten zijn voor donatieplatforms. Het ToekomstFonds voldoet aan de eisen van het CBF:

  • Stichting ToekomstFonds, de organisatie achter het Toekomstfonds, is geregistreerd als stichting zonder winstoogmerk.
  • We publiceren jaarlijks een jaarverslag en onze volledige financiën
  • Een onafhankelijke kascommissie audit onze financiën
  • Als het ToekomstFonds ooit zijn activiteiten stopzet, worden alle geïnvesteerde bedragen overgedragen aan de goede doelen waarvoor ze zijn geïnvesteerd.

Heeft het ToekomstFonds zelf een CBF-erkenning?

Het CBF is aan het onderzoeken of er een nieuwe categorie voor non-profit donatieplatforms kan komen, zodat organisaties als het ToekomstFonds zich kunnen aanmelden voor een goede doelen-certificering. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet, en zodra deze nieuwe categorie er is, zullen wij ons aanmelden.

Hoe rapporteren jullie over mijn investering en mijn donaties?

Je krijgt een persoonlijke login waarmee je kan inzien hoever je belegging gevorderd is. Je krijgt ook één keer per jaar een rapport via email dat je donaties en investeringen laat zien.

Hoe rapporteert het ToekomstFonds over de activiteiten van de stichting?

Elk jaar zullen we een jaarverslag en een jaarrekening publiceren. In de toekomst zullen we ook een ‘overzicht’ pagina op de website zetten, waar iedereen real-time updates kan bekijken over hoeveel steun er tot nu toe aan elk goede doel is gegeven via het ToekomstFonds.

Hoe zorgt het ToekomstFonds ervoor dat het alleen met bonafide partners werkt?

We doen dit op twee manieren:

  • Wij staan alleen goede doelen die geregistreerd zijn als goed doel bij een certificeringsorganisatie voor goede doelen of bij de overheid toe op ons platform. Op deze manier zorgen we ervoor dat de goede doelen die we ondersteunen allemaal bonafide organisaties zijn.
  • Bij grote donaties (groter dan 500 euro) nemen wij contact op met de schenker, telefonisch of via e-mail, om de identiteit van de donateur te bevestigen en om een identificatiebewijs te vragen. Wij doen dit om er zeker van te zijn dat de schenker een bonafide partij is.