Eén van de vrijwilligers bij het Toekomstfonds stelde enkele weken geleden voor om meer in te zetten op de ‘dubbele impact’ die donaties via het Toekomstfonds creëren:

  1. Via het rendement dat wordt overgeboekt naar de goede doelen
  2. Hiernaast ook via de beleggingen zélf, dus doordat de donatie wordt belegd in duurzame of maatschappelijk betrokken bedrijven/mensen

Dit vonden we zo’n goed idee dat we er meteen mee aan de slag zijn gegaan. Voorheen bood het Toekomstfonds twee opties aan voor hoe de donatie geïnvesteerd kon worden:

  • ‘sparen’, via een belegging in staatsobligaties
  • verantwoorde beleggingen in de aandelenmarkt

Het Toekomstfonds begon ooit met het idee om donaties te beleggen in de aandelenmarkt. De optie om ook te kunnen ‘sparen’ voor je goede doel hebben we in de maanden daarna gecreëerd omdat sommige mensen met hun donatie liever sparen.

Met het oog op de ‘dubbele impact’, hebben we nu twee extra opties opgezet:

  • groene beleggingen in de aandelenmarkt: voor mensen die hun donatie graag belegd willen zien in bedrijven die bijdragen aan een gezondere planeet
  • microfinanciering: voor donateurs die graag mensen in ontwikkelingslanden willen steunen (bij microfinancering krijgen kleine ondernemers en ondernemingen in ontwikkelingslanden micro-leningen)

Op deze manier creëren we dubbele impact: naast het rendement op de investeringen dat naar het goede doel gaat, dragen de investeringen zelf ook bij aan een betere wereld!

Meer uitleg over de vier opties staat op de Toekomstfonds website.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *